Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stříbrný věk ruského rocku.

Když mi před čtyřiceti lety duněli v pokojíčku Motorhead a MC5 , tvářili se moji rodiče jako by jim trhali zuby. A já si říkal, jestli taky budu mít taky tiky, až budou moje děti za pár desítek let poslouchat svou oblíbenou hudbu.

Jako ostatně budoucnost celkově, tak i realita vývoje hudby mě posléze šokovala a rozhodně neodpovídala mým pubertálním vizím. Protagonisté cajdákového socialismu světlých zítřků na nás doteď vyřvávají ze všech stran, a s hudebním vkusem dcery nemám problém. Klus, Rybičky 48 , Pokáč, vše pohoda.

A přitom moje matka, která vyrostla na Beatles, Rolling Stones, Beach Boys, S+G a pod. už měla problém s Black Sabbath, Deep Purple a p. , ještě tak Abba a Boney M. A měla pravdu. Sladké melodie Beatles a depresivní tvrdost Led Zeppelin prostě byly každé o něčem jiném.

Milovníci poválečných swingových velkoorchestrů byli šokovaní undergroundem padesátých v podobě Billa Halleye, Elvise Presleyho a jiných. Nicméně rock and rollové bojovníky se swingem převálcoval big beat šedesátých, aby nakonec ustoupil hard rocku sedmdesátých, který pak podlehl metalu a punku osmdesátých.

A dál ? Kromě extrémně otravného dadaistického techna snad jen rap. A jinak recyklace. A tak, pokud platí pravidlo, že kultura je obrazem doby, tak se dlouhodobě nemůžu zbavit pocitu , že naše společnost stagnuje a současná kultura je recyklovaný byznys orientovaný na zisk bez nějakých reálných uměleckých poselství.

Ne že by mi tohle zjištění trhalo žíly. Vždyť já jsem jen malé zrno písku v dokonale namazaném soustrojí společnosti :-) ( parafráze), ale sem tam jsi na tento živý důkaz stagnace naší společnosti vzpomenu.

Dnes mě zaujalo video na Youtube od Artěma Trojického, je to takový ruský Jiří Černý, nestor rockových kritiků. Ve svém videu má úvahy podobné těm mým výše, jen ve vztahu k ruské hudbě. A taky jmenuje zlatý věk ruského rocku a to druhá polovina osmdesátých , kdy i Rusové měli plné kecky zrůdností zvaných SSSR, socialismus, komunismus,Strana. Ale na rozdíl ode mne taky smysluplně charakterizuje důvody proč. A vychází mu z toho, že umění se vyvíjí, když má na co reagovat a zejména pokud má reagovat na něco skutečně důležitého a současně negativního ve vztahu k vývoji ve společnosti.

Současnou dobu pak Trojický charakterizuje jako stříbrný věk. Jinak řečeno Putinův režim nemá skutečně k Brežněvovské stagnaci daleko, což se jako lakmusovým papírkem projevuje v hudbě. Když není na prvním místě počet shlédnutí, lajků či přehrání, nebo prodané nosiče a stáhnutí, ale motivace něco důležitého sdělit .

Nedalo mi to, a kapely, které Trojickij zmiňuje jako příklady stříbrného věku ruského rocku , jsem si našel a dovolu ji Vás tak seznámit s produkcí kapel této ruské současné rockové renesance, alespoň podle hodnocení renomovaného kritika. ( Ale neodpustím si vlastní komentáře )

ShortParis - Hrůza.

Sluníčka by měli radost.+ Za odvahu sugestivně ukázat strach uprchlíků / Uprchlíky tu nechceme. 50%

 

IC3PEAK – Smrt už není

Text ve stylu Zemanovo oblíbených Pussy Riot, hudebně mimo mně, což mě současně i těší, přece jenom jsem stará vykopávka, 60 %

 

Pornofilmy- Rituály

Jediná kapela, které rozumím, klasický punk, navíc jsem koukal na několik rozhovorů s frontmanem a a chlapec to má v hlavě srovnané velice dobře. Inteligentní kluk , který ví co chce. 95%

 

Hartyga-Agitátor.

V zoufalství nad současnou hudbou občas prchám do etna. Líbí se mi hrdelní zpěv. Proto občas poslouchám čínsko mongolské Hanggai a The Hu. Takže Hartyga dobrý , za hrdelní zpěv 55%.

 

Noize MC – Vše jak u lidí

Troickij ve svém videu říká, že právě tahle píseň ho inspirovala k danému videoblogu. No a mě taky. Noize MC znám a poslouchám. Ale už před časem jsem se pokoušel zvládnou překladatelský oříšek jak název téhle písně resp. jeho smysl přeložit. Nakonec jsem to vzdal. Je to okřídlená fráze z nějakého populárního sovětského filmu. A smysl je zhruba takový: pozvou Vás někam do absolutní divočiny a Váš hostitel vám předvede své sandály z pneumatik , teplou sprchu získanou z barelu pod kterým se pálí papírové odpady, stolní servis vyrobený z plechovek od konzerv, stůl z palety a lampu se světluškami , a nakonec pronese,: „Vidíš u nás je vše jak u lidí.“ Fakt netuším jak to výstižně  přeložit . Nicméně samotná píseň je věnované moskevským demonstracím a následným zatýkáním demonstrantů z srpna 2019. Smysl asi ten : Vše je u nás jak u lidí , ale jen jako. 100%

 

Závěr. Když koukám na naši domácí hudební recyklaci tak jsem z jedné strany rád, vždyť život je podle výše uvedeného v pohodě. Z druhé strany nevím a myslím si, že je nejvyšší čas najít nové „Pánubohu do oken“

Autor: Václav Dlouhý | pátek 8.11.2019 18:39 | karma článku: 7,49 | přečteno: 323x
  • Další články autora

Václav Dlouhý

Spravedlnost made in Putin

Dnes byl v Moskvě odsouzen opoziční politik Alexej Navalný na 2 roky a 8 měsíců vězení nepodmíněně. Nezájem Ruska o světové mínění je samozřejmost, ale Kreml odsouzením demonstruje i nezájem o vlastní zákony.

2.2.2021 v 18:58 | Karma: 24,55 | Přečteno: 521x | Diskuse| Společnost

Václav Dlouhý

Šaškárna Navalného nebo Zemana ?

Naše hradní ztělesnění všeho moudra po delší době opět promluvilo a hodilo mezi spodních deset milionů zase pár intelektuálních perel. Mne osobně zaujaly jeho perly o Navalném.

1.2.2021 v 8:25 | Karma: 28,64 | Přečteno: 851x | Diskuse| Společnost

Václav Dlouhý

Kam ještě klesne Kreml ?

Několikrát jsem chtěl v poslední dny napsat blog na téma další kremelské zvrhlosti, ale než jsem se k tomu dostal, tak režim vyrukoval s další a další. Teď ale klesl opravdu na dno. Pro boj s opozicí zneužívá i děti.

21.1.2021 v 21:21 | Karma: 21,64 | Přečteno: 585x | Diskuse| Společnost

Václav Dlouhý

Svérázy Putinovy diktatury

Dnešní odpoledne jsem spolu s dalším milionem diváků sledoval stream o návratu Alexeje Navalného do Moskvy. Návrat nuly, jak ho označují místních kremlotrolové, byl docela dramatický a odhalil ubohost současného Putinova režimu.

17.1.2021 v 21:09 | Karma: 28,93 | Přečteno: 719x | Diskuse| Společnost

Václav Dlouhý

Návrat ztraceného Navalného.

Tento týden ruský politik oznámil, že ukončuje svoji rekonvalescenci v Německu a v neděli 17.1. se vrací do Moskvy. Leteckou linkou Berlín-Moskva ruské společností s výmluvným názvem Poběda ( Vítězství).

14.1.2021 v 17:26 | Karma: 19,21 | Přečteno: 760x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  10:54

Přímý přenos V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  10:53

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Moderátorka Porupková ukázala jizvu v dekoltu a promluvila o rakovině

25. dubna 2024  10:48

Moderátorka zpráv FTV Prima Soňa Porupková (34) se na sociální síti svěřila fanouškům s tím, že má...

Šéf sněmovny Johnson přišel na univerzitu podpořit Židy, dav na něj bučel

25. dubna 2024  10:41

Studenti newyorské Kolumbijské univerzity ve středu pokřikovali a bučeli na předsedu Sněmovny...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 135
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1015x
Věčný hledač čehokoliv. P.S. kašlu na interpunkci :-)

Seznam rubrik