Timati, Beslan a motýle, aneb na co Sputnik zapoměl

16. 09. 2019 20:24:58
V poslední době nějak moc nesleduji co se u nás děje. Zaregistroval jsem křišťálově čistého Bureše, že už křišťálově čistější být nemůže, ale sleduji spíš Runet , než ho Putin zakáže. To abych věděl co nás tu čeká.

a. Timati

Každý režim má své Helenky , a co byla pro Husáka Vondráčková je pro Putina rapper Timati. Od konce července v Moskvě probíhaly nepovolené i povolené demonstrace proti manipulaci voleb do moskevského zastupitelstva. Příběhy represí a falšování volebních výsledků by vydaly na samostatný blog. Mnoho moskvanů se v současné době přehrabuje ve své knihovně a hledá zapomenutá vydání Rybakova, Solženicina a Orwella a konfrontují je s současnou realitou. Ovšem kromě represí se režim pokusil i o propagandu. Den před moskevskými volbami vyšel na Youtube oficiální klip rapperů Timati a GUFa „ Moskva“ opěvující současnou životní úroveň a úspěchy moskevského starosty Sobjanina. Klip měl nebývalý úspěch. Během osmačtyřiceti hodin získal více jak milion dislajků, což je v rámci ruskojazyčných videí na Youtube rekord, nepřekonal ho ani novoroční projev V.V. Putina ( u toho ovšem po sto tisících dislajků zablokovali možnost hodnocení videa). Timati vydržel do 1,5 milionu negativních hodnocení a pak video stáhl. Takže Vám originál nabídnout nemůžu, ale našel jsem verzi originálního textu kombinovaný ze záběry z oněch výše zmiňovaných moskevských srpnových demonstrací.

b. Beslan.

1. září 2004 čečenští bojovnící obsadili základní školu v osetinském městě Beslan. A zajali přes 1200 rukojmí. 3.září vzali ruské speciální síly školu útokem a rukojmí osvobodili za cenu více jak 300 obětí. Historicky je to nejtragičtější teroristický útok v Rusku. A doteď vyzývá, zejména u obětí některé otázky.

U příležitosti patnáctého výročí natočil Jurij Duď video „Beslan - pamatuj si.“ Asi bych se tím ani nezabýval nebýt reakce kremelské propagandy , která je z videa úplně nepříčetná a obvinila Dudě, že „ otevřel dveře do pekla“. Jurij Duď je asi nejznámější z ruských youtuberů, prominentní komentátor a novinář, který zřejmě oním videem přešel na druhou stranu barikády. Jeho styl mi dost připomíná našeho Jiřího Veselovského, vždy připravený, důsledný a korektní. Neodolal jsem, a na video se podíval, abych pochopil, kvůli čemu Kreml tak zuří. A není mi to úplně jasné. . Věrný svému stylu, totiž Duď jen odhaluje fakt, že kromě zvrácenosti onoho teroristického útoku ,vedení ruských silových složek zpackalo co se dalo a s patnáctiletým odstupem se taky projevuje lhostejnost systému o další osud přeživších obětí. A to je asi to co Kremlu vadí, vždyť na domácí scéně je Putin and Co., největší, nejchytřejší a svět se ho bojí. Popis příjezdu hasičů s cisternami bez vody na místo požáru, odstřelování raketami tělocvičny plné rukojmí a nezájem o oběti z kterých jsou invalidé asi tento obraz narušuje. Přiznám se, že dávno jsem neměl slzy na krajíčku, tak jak u tohoto videa. Milovníky násilných záběrů bohužel zklamu, síla videa není v záběrech, ale ve slovech, a tak bez znalosti ruštiny na to nemá cenu koukat, ale pokud by se někdo našel kdo to přeloží, tak fakt prvotřídní dokument.

c. Motýle. Na rozdíl od Babiše jsem si všiml, že motýle řepku nežerů. Ale to su já a né jeho voliči. Voliči Putina v Rusku žerou pojem stabilita. Za Jelcina byly zmatky a teď žijeme stabilně a v pořádku. Dalo by se říct, že jsou vlastně i rozumnější než někteří u nás. Protože stabilita fakt v Rusku je , sice pochybná a posledních šest let se životní úroveň snižuje a represe zvětšují, ale je to stabilita. U nás se najdou lidi, které nakrmíte pouhým slibem: Ano bude líp.

Putinova kariéra začínala v devadesátých jako asistenta pro ekonomické otázky u petrohradského starosty Sobčaka . Otce jeho protikandidátky při posledních pseudovolbách prezidenta. A víte jak to chodí. Jednou je potřeba ohnout zákon tady, jindy tam, tady se neoficiálně dohodnout, tady formálně deklarovat malou firmu, tady přehlédnout nějakou tu prkotinu a tady se zákonem ohánět. No a pak se ani nenadějete a jste v balíku a to ohromném a všichni vaši kámoši taky. Má to jen jediný háček - v té zemi nejste sami. Normálně tam fakt žije kromě Vás ještě něco. A to něco maká od nevidím do nevidím a naráz si stěžuje , že nemá co do huby. Jedna z Putinových blogerských přezdívek je Pugabe. Dokonce se nedávno objevil blog který reálně biografii a politiku Putina a \Maugabeho srovnával, s optimistickým závěrem, že Putin třeba taky bude sesazen a umře ve vyhnanství jako nedávno Mugabe v Singapuru. Taky se používá přezdívka „soudruh Pu Čhe“

No nám to naštěstí nehrozí, pod vedením soudruha Pur Eše se motýle naučí i řepku žrát a, málem jsem zapoměl: Ano bude líp!

Autor: Václav Dlouhý | pondělí 16.9.2019 20:24 | karma článku: 22.01 | přečteno: 490x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 35.09 | Přečteno: 642 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.87 | Přečteno: 2232 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.06 | Přečteno: 301 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.35 | Přečteno: 217 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.68 | Přečteno: 281 | Diskuse
Počet článků 135 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1010

Věčný hledač čehokoliv. P.S. kašlu na interpunkci :-)

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...