Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Quo vadis ?

Možná je to věkem. A tak i když se cítím jako věčným student, mám občas dojem že mě život ( je mi 50+ ) , aspoň něco naučil a pokud skutečně ano, tak se nemůžu zbavit dojmu, že naší společnosti hrabe… jinak řečeno kape na maják,

Myslím si to už dlouho, ale odvahu o tom psát ( Komu tady hrabe ? Mě , nebo těm okolo ? ) mi dodaly až zveřejněné úvahy jiných. Nejsem sám. Tak jo.

Zákony

Žijeme v demokratické společnosti. Zákony demokracie formulovala antika a restaurovala je francouzská revoluce. A ten základní zákon je daný : Rovnost, svoboda, bratrství. Zbytek jsou prováděcí vyhlášky. Některý z našich postkomunistických parlamentů se dokonce chlubil kolik zákonů, tj. prováděcích vyhlášek přijal.

Jsou moje žluté ponožky  urážkou cítění mého zeleného souseda ? Do jaké míry ? Kolik je zelených sousedů. Můžu mít žluté ponožky v sobotu po novoluní ? Mohu nosit žluté ponožky v kombinaci s zelenými trenýrkami?  Není tato kombinace genderově nebo rasově urážlivá.?

Předpověď počasí na idnes deklarovala pro dnešek +8, a bylo  + 4 a zima jak v psinci. Můžu idnes žalovat a vysoudit zimní bundu?

Někde jsem četl názor, že principy demokracie, tj. systému v kterém, žijeme, jsou dané a v dnešní době by se  měli zákony odstraňovat a ne rozšiřovat.

Za mě ano, člověk který s hlavou v igelitovém pytlíku,  strčenou do mikrovlnky, oděn do  růžových elasťáků,  balancujíce na laně nad Macochou si zaslouží maximálně tak Darwinovu cenu a ne zákon o zákazu natahovat přes propasti polyproplylenové lana.

 Volby

30% národa volí ANO, 51% zvolilo fosílii prezidentem. Je hlas jako hlas demokratický ? Všichni jsou si rovni, ale někteří jsou si rovnější, ( Orwell, Farma zvířat.) Na první pohled antidemokratické tvrzení, vždyť „ Rovnost, svoboda, bratrství.“ Ale inspiroval mě názor Borise Akunina, ruského spisovatele, současné době v emigraci, který se zamýšlí nad povinným voličským průkazem.  Chceš rozhodovat o dění ve společnosti? Fajn. Máme demokracii, tak klidně. Ale, když chceš rozhodovat tak  taky dokaž , že víš , o čem rozhoduješ. Akunin, navrhuje systém voličských oprávnění, srovnatelných s řidičákem.  Víš co jsme, kde jsme, jakou máme ústavu, zákony, historii,  HDP,  jaké jsou u nás politické strany a co reprezentují ? 99 ze sta bodů, tady máš průkaz a vol si.

Za mě ano. Koblihy, pětistovka k důchodu,  konec konců známý prvorepublikový předvolební guláš, bez ohledu na preference, opravdu žijeme ve společnosti, kde kobliha a slíbené pětikilo rozhodují o tom ,kam směřuje naše civilizace ?

Budoucnost

Většina obyvatel si myslí, že posledních třicet let žijeme v kapitalismu . Jenže v jakém ? Definice  Marxe jsou dávno mimo. Pana továrníka nahradili korporace a anonymní akcionáři. S úplně odlišným uvažováním. Faktické výsledky jsou nahrazeny teoretickými čísly a celý systém žije na bázi monopolu, takový východoevropský socialismus verze 2.0.  Vrcholným představitelem tohoto kapitalismu u nás je podle mne pan Babiš, dotacemi a monopolem si zajišťuje ekonomickou efektivitu, politickou činností a vlastnictvím médií pak patřičné P.R:

Kolega Jaroslava Duška, herec a psycholog vystupující pod pseudonymem Pjér La Šéz v některé ze svých přednášek  říká, že přichází nová doba, éra Majitelů se mění na dobu Hospodářů.

Za mě ano. Údajně u nás vyhynulo 85% hmyzu. A všichni jsou v pohodě. Zmizelí ptáci, kteří nemají co žrát nikoho netankují.

Na řepkoidní zemi shlíží Babiš v čapce Silné Česko.

Do tepláků ho dostane snad jen force majeure. A my zatím splácíme hypotéky, absolvujeme meetingy, brainstormingy , vyplňujeme dotazníky a podáváme elektronická hlášení.

Tak se chová Hospodář? A není to o Babišovi ani o hradní fosílii , místo Babiše klidně Ocásek,a místo fosílie Car , ale ta logika. Příjde Vám to normální ?

Autor: Václav Dlouhý | středa 15.5.2019 23:01 | karma článku: 16,27 | přečteno: 501x
  • Další články autora

Václav Dlouhý

Spravedlnost made in Putin

Dnes byl v Moskvě odsouzen opoziční politik Alexej Navalný na 2 roky a 8 měsíců vězení nepodmíněně. Nezájem Ruska o světové mínění je samozřejmost, ale Kreml odsouzením demonstruje i nezájem o vlastní zákony.

2.2.2021 v 18:58 | Karma: 24,55 | Přečteno: 521x | Diskuse| Společnost

Václav Dlouhý

Šaškárna Navalného nebo Zemana ?

Naše hradní ztělesnění všeho moudra po delší době opět promluvilo a hodilo mezi spodních deset milionů zase pár intelektuálních perel. Mne osobně zaujaly jeho perly o Navalném.

1.2.2021 v 8:25 | Karma: 28,64 | Přečteno: 851x | Diskuse| Společnost

Václav Dlouhý

Kam ještě klesne Kreml ?

Několikrát jsem chtěl v poslední dny napsat blog na téma další kremelské zvrhlosti, ale než jsem se k tomu dostal, tak režim vyrukoval s další a další. Teď ale klesl opravdu na dno. Pro boj s opozicí zneužívá i děti.

21.1.2021 v 21:21 | Karma: 21,64 | Přečteno: 585x | Diskuse| Společnost

Václav Dlouhý

Svérázy Putinovy diktatury

Dnešní odpoledne jsem spolu s dalším milionem diváků sledoval stream o návratu Alexeje Navalného do Moskvy. Návrat nuly, jak ho označují místních kremlotrolové, byl docela dramatický a odhalil ubohost současného Putinova režimu.

17.1.2021 v 21:09 | Karma: 28,93 | Přečteno: 719x | Diskuse| Společnost

Václav Dlouhý

Návrat ztraceného Navalného.

Tento týden ruský politik oznámil, že ukončuje svoji rekonvalescenci v Německu a v neděli 17.1. se vrací do Moskvy. Leteckou linkou Berlín-Moskva ruské společností s výmluvným názvem Poběda ( Vítězství).

14.1.2021 v 17:26 | Karma: 19,21 | Přečteno: 760x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 135
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1015x
Věčný hledač čehokoliv. P.S. kašlu na interpunkci :-)

Seznam rubrik