Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rasismus v Chemnitzu nechceme, aneb jak se dělá propaganda.

Německy neumím a tak nemůžu německý mainstream hodnotit, zato rusky ano, a kromě jiného sleduji Deutsche welle v ruštině. Zaujala mne jejich reportáž o Chemnitzu. Přesněji Chemnitz dnes. Po návštěvě Angely Merkel minulý týden.

Reportáž má 5 minut, začíná libanonskou křesťankou Salah, exuprchlicí, sociální pracovnicí, starousedlicí , v Chemniztu žije 17 let.  Tj. od roku 2001.

„ Od roku 2001 křesťanská komunita s různě dlouhými přestávkami protestuje proti přítomnosti syrských jednotek a proti vměšování Sýrie do vnitřních záležitostí Libanonu. Konečně v červnu 2001 stahuje také Sýrie svá vojska z Bejrútu a okolí a vyhovuje požadavkům Libanonců. Syrská vojska a zpravodajské služby začínají opouštět území Libanonu.“ Zdroj Wikipedie, dotaz: Libanon“

V strašných srpnových dnech, kdy po ubodání místního Němce  „ předpokládanými“  pachateli z řad migrantů, kdy situaci zneužili pravicoví extremisté,  s nimi paní Salah statečně bojovala výkřiky : „Rasisté!“ a přitom ji dokonce fašistická lůza okradla o telefon.  Paní Salah spolu s Afgháncem panem Ahmadi a starostkou Chemnitzu od té doby bojují za porozumnění mezi migranty a starousedlíky a mnoho místních je v tom podporuje.

Źijeme v demokracii a tak  pětiminutová reportáž vyváženě věnuje celých  50 vteřin i druhé straně mince.  3:16:4:06  je věnováno pravicově populistickému hnutí Za Chemnitz. Mladá dáma si stěžuje, že se bojí večer ven, mladík hlásá  heslo Německo Němcům a důchodkyně si stěžuje na finanční  náklady na migranty. Závěr je ale optimistický, paní Salah s panem Ahmadim a starostkou ve svém boji proti rasismu a xenofobii neustanou.

Následuje reportáž o tom jak se vylidňuje chorvatský venkov, protože tam není práce a většina místních se stěhuje za prací do Německa. Zřejmě i v Deutsche welle pracují exobčané NDR cvičení v umění náznaků a čtení mezi řádky. Co tam na východě chcete, vždyť nám sem lezete, stejně jako ostatní.

Takže milí euroobčané porozumění pro migraci.

Ano i u nás jsou xenofobní trubky, které sice živého migranta nikdy v životě neviděly, ale hystericky se jim brání . Máme tu takové politiky , nějakého Zemana, Babiše , Okamuru, kteří si to uvědomují a velkohubými kecy ty xenofobní trubky straší, aby je ty pak volily. Jo, ale ty máte jinde v Evropě taky.

Myslím si , že nejsem xenofob, koneckonců viz můj nejčtenější blog na idnesu s ironickým názvem Vzpomínky starého xenofoba http://vaclavdlouhy.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=499700 (reklama nikdy neuškodí )

Ale nikdo s představitelů migrační politiky zatím nedokázal mně, ( a nejen mě, ale i mým mnohým známým v Německu, Itálii i Španělsku, kteří taky neakceptují výkřiky místních Zemanů, Babišů i Okamurů ) odpovědět na otázky:

Zájemců o blahobyt EU je v rozvojovém světě několik miliard.

  • Kolik z nich můžeme přijmout, při zachování současného sociálního zabezpečení.
  • Na základě jakých kritérii je přijímat, jak účinně zajistit aby se tyto podmínky a kritéria dodržovaly.
  • Jak zajistit jejich integraci, tj. přizpůsobení se naší civilizaci, pokud toto zajišťovat nechceme, tak jaké jsou výhody přizpůsobení se naší civilizace civilizacím rozvojovým.

Pokud by někdo z evropských politiků dokázal důvěryhodně na tyto otázky odpovědět ( zdůrazňuji důvěryhodně, ne tak jak Babiš na kauzu  čapáku ) s tím, že dokáže ekonomickou a kulturní smysluplnost, nemám problém. Ale zatím jsem takové odůvodnění neslyšel. A mám dojem, že je to proto, že  smysluplné odůvodnění masové migrace z rozvojových zemí do Evropy prostě neexistuje.

A z toho plyne proč je taky největší odpor k migraci v postkomunistických státech. Občany s jednoduchým myšlením zblbnete kdekoliv, ale s ideologickou propagandou světlých zítřků máme, na rozdíl od ekonomického rozvoje,  skutečně větší zkušenost ve státech postkomunismu.

No a tento fakt mi příjde jako jeden z základních komunikačních problémů mezi východem a západem EU. Myslím , že tady si většina  uvědomuje větší ekonomické možnosti a sílu západu, nicméně málokdo na západě si uvědomuje větší rezistenci a citlivost východu na ideologickou manipulaci. A prosazováním hesel „ závěry 15. bruselského sjezdu splníme „ se fakt ve vzájemném porozumění daleko nedostaneme.

Deutsche welle - Migranti proti rasismu a xenofobii

 

Autor: Václav Dlouhý | pondělí 19.11.2018 21:03 | karma článku: 31,08 | přečteno: 1879x
  • Další články autora

Václav Dlouhý

Spravedlnost made in Putin

Dnes byl v Moskvě odsouzen opoziční politik Alexej Navalný na 2 roky a 8 měsíců vězení nepodmíněně. Nezájem Ruska o světové mínění je samozřejmost, ale Kreml odsouzením demonstruje i nezájem o vlastní zákony.

2.2.2021 v 18:58 | Karma: 24,55 | Přečteno: 521x | Diskuse| Společnost

Václav Dlouhý

Šaškárna Navalného nebo Zemana ?

Naše hradní ztělesnění všeho moudra po delší době opět promluvilo a hodilo mezi spodních deset milionů zase pár intelektuálních perel. Mne osobně zaujaly jeho perly o Navalném.

1.2.2021 v 8:25 | Karma: 28,64 | Přečteno: 851x | Diskuse| Společnost

Václav Dlouhý

Kam ještě klesne Kreml ?

Několikrát jsem chtěl v poslední dny napsat blog na téma další kremelské zvrhlosti, ale než jsem se k tomu dostal, tak režim vyrukoval s další a další. Teď ale klesl opravdu na dno. Pro boj s opozicí zneužívá i děti.

21.1.2021 v 21:21 | Karma: 21,64 | Přečteno: 585x | Diskuse| Společnost

Václav Dlouhý

Svérázy Putinovy diktatury

Dnešní odpoledne jsem spolu s dalším milionem diváků sledoval stream o návratu Alexeje Navalného do Moskvy. Návrat nuly, jak ho označují místních kremlotrolové, byl docela dramatický a odhalil ubohost současného Putinova režimu.

17.1.2021 v 21:09 | Karma: 28,93 | Přečteno: 719x | Diskuse| Společnost

Václav Dlouhý

Návrat ztraceného Navalného.

Tento týden ruský politik oznámil, že ukončuje svoji rekonvalescenci v Německu a v neděli 17.1. se vrací do Moskvy. Leteckou linkou Berlín-Moskva ruské společností s výmluvným názvem Poběda ( Vítězství).

14.1.2021 v 17:26 | Karma: 19,21 | Přečteno: 760x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Vedení TOP 09 bude rozhodovat o novém ministrovi, může to být Tuleja

30. dubna 2024  5:05

Vedení TOP 09 bude v úterý od rána rozhodovat o kandidátovi na post ministra pro vědu, výzkum a...

PŘEHLEDNĚ: Podívejte se, jaké změny v důchodech české občany čekají

30. dubna 2024

Exkluzivně Zvyšování důchodového věku nad 65 let podle prodlužování života, snižování výpočtu nových důchodů,...

„Pučista si ji nezaslouží.“ Bidenův tým vymýšlí, jak zrušit debatu s Trumpem

30. dubna 2024

Premium Koho by před časem napadlo, že když prezident USA připustí, že se snad i zúčastní debaty se...

Bude mít kdo jezdit pro pacienty? Chybí stovky záchranářů, mladé práce neláká

30. dubna 2024

Premium Posádky sanitek stárnou, průměrný věk zdravotnických záchranářů se pohybuje nad 50 lety....

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 135
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1015x
Věčný hledač čehokoliv. P.S. kašlu na interpunkci :-)

Seznam rubrik