Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DK

Pro paní Lenku Hoffmannovou:

Význam slova Rom - muž, pán, člověk, lidská bytost

https://cs.glosbe.com/rom/cs/rom

0 0
možnosti
DK

Vpýsledky výzkumu, který byl minulý rok proveden na reprezentativním souboru – 1357 neromů, 87 Romů; věk 6 – 16 let.

Neromové: 101, 4 IQ

Romové: 79, 6 IQ

Rozdíl činí 21, 8 IQ.

Zdroj:

Dan, J.: Inteligence a školní výkon ve vývoji a vzájemných souvislostech.Brno: Masarykova univerzita v Brně, 1. vyd., 2002.

Ve standardizačním souboru bylo 89 romských dětí, tj. asi 6 % z celkového souboru. Při výběrové strategii se vycházelo z hustoty osídlení příslušníků etnika v jednotlivých regionech. Proto byly vybrány tři regiony: Praha, Brno, Ústí n. Labem. 81 romských dětí bylo ze sídla nad 8 tisíc obyvatel, 8 ze sídla do 8000 obyvatel. Nebyl signifikantní rozdíl ve věkovém rozložení Romů a Neromů (úplná korelační shoda). Výběr byl kombinací stratifikovaného, kvótního a náhodného výběru, takže o reprezentativnost bych se nebál. Autoři výzkumu mají písemné vyjádření Romského střediska v Brně o tom, že vzorek romských dětí je reprezentativní.Výzkum byl zaměřen na zjištění inteligence dětí v ČR - romských i neromských - pomocí testu WISC-IIIuk. U Romů byl velký důraz kladen na to, aby použitý test romské děti neznevýhodňoval a aby byl vybrán reprezentativní soubor romských dětí. Šlo tedy o co nejobjektivnější zjištění současného stavu. Nic víc, nic míň.

Jaké jsou příčiny nižšího IQ romských dětí, nabízí se hypotéza o nižší společenské a vzdělanostní úrovni romských rodin, i v této otázce přináší výzkum zajímavé zjištění.

Této hypotéze by odpovídaly lepší výsledky v neverbálních subtestech a horší v subtestech verbálních (ty jsou pokládány za podmíněné prostředím a výchovou). To se však u romských dětí nepotvrdilo - Romové měli signifikantně nižší skóry jak v části verbální (81.87) tak v části performační (80.06).

Pokud šlo o reprezentativnost výběrových souborů, to by bylo na delší vysvětlování základů statistiky a metodologie. (Vzorek romských dětí v daném výzkumu však opravdu byl reprezentativní a rozdíly mezi Romy a Neromy ve skórech dosažených v jednotlivých subtestech byl

1 0
možnosti
DK

Pokud šlo o reprezentativnost výběrových souborů, to by bylo na delší vysvětlování základů statistiky a metodologie. (Vzorek romských dětí v daném výzkumu však opravdu byl reprezentativní a rozdíly mezi Romy a Neromy ve skórech dosažených v jednotlivých subtestech byly vždy signifikantní na 1% hladině významnosti.)

IQ je ale z větší části vrozené (geneticky podmíněné). Prenatální vlivy jsou asi podstatné jen v extrémních případech - např. intoxikace během gravidity může vést k postižení plodu, které se projeví i mentální retardací.

Recenze

Jiří Dan: Inteligence a školní výkon ve vývoji a vzájemných souvislostech

Tomáš Rodný (Psychologie Dnes 12/2002)

http://www.studovna.cz/scripts/detail.asp?id=1867

0 0
možnosti
Foto

O20t23a91k41a78r 66S29e84k42l

12. 7. 2015 19:02

Měli bychom se smířit s tím , že romský ( cikánský, dle ctěné libosti)  problém je neřešitelný. Tedy : civilizovaně .

Cikánské tlupy ( party ,kolektivy...) do české kotliny přitáhly ve středověku a králové ,knížata , císaři , vlády kapitalistické i socialistické problém integrace nebo alespoň soužití s nimi naprosto nevyřešili.

Snad jedině malthusiánství.... ?

1 0
možnosti
Foto

Tak, snažili se. Ale falešná lítost jim bránila.

1 0
možnosti
KA

K49a27r76e17l 98A89d17a51m

12. 7. 2015 18:17

Vzpomínám má.základní školu v sedmdesátých letech, v městečku s velkou populací cikánů.

Když do naší třídy propadl nějaký cikán, zpravidla tak několik měsíců ho ve třídě nikdo neviděl. Pochopitelně pak nemohl být ani vzdělán, takže někde teď hlásá, jak je diskriminován.

4 0
možnosti
ZJ

Když nastěhujete neRomy do jednoho domu, nic se neděje.

Když do stejného nastěhujete Romy, tak je to co? Rasizmus? Diskriminace? Segregace?

Ne, vybydlené gheto.

6 0
možnosti
LH

Vážený pane, Rom je národ s velkým R.

0 0
možnosti
VD

to čech taky, ne ?:-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 135
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1015x
Věčný hledač čehokoliv. P.S. kašlu na interpunkci :-)

Seznam rubrik