Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Svérázy Putinovy diktatury

Dnešní odpoledne jsem spolu s dalším milionem diváků sledoval stream o návratu Alexeje Navalného do Moskvy. Návrat nuly, jak ho označují místních kremlotrolové, byl docela dramatický a odhalil ubohost současného Putinova režimu.

Dnes odpoledne Alexej Navalný spolu s manželkou, tiskovou mluvčí a právní zástupkyní, přesně podle dříve avizovaného plánu se letem společnosti Pobeda Berlín Moskva vydal zpět do Ruska. Mnoho novinářů absolvovalo cestu s ním, aby jak – citace - „ zdokumentovali tuto pro Rusko historickou událost“

Napadá mně škoda, že si nepřečetli diskuze na idnesu, tady by jim určitě mnozí fundovaní odborníci vysvětlili, že je ztráta času se takovou politickou nulou zabývat. A kdyby si pro uklidnění vlastních nervů, tyto odborníky mohl poslechnout i Putin tak by možná zredukoval dnešní hysterické manévry, které Moskva díky příletu Navalného zažila.

Již včera správa letiště Vnukovo, kam měl let společnosti Pobeda namířeno, oznámila, že dnes bude na letišti zakázáno natáčet a z důvodů koronaviru bude omezen vstup na letiště. Dnes se jako první  začali ozývat příznivci Navalného z regionů, kteří se chystali do Moskvy a kterým místní policie zabránila v odjezdu. S vysvětlením, „ dostali jsme informace, že se chystáte jet do Moskvy , vyvolávat tam nepokoje, „

Přesto, zhruba kolem druhé odpoledne, kdy Navalný vylétal z Berlína se na Vnukovu začali shromažďovat jeho příznivci. Dnes bylo v Moskvě -18 a tak se mnozí snažili dostat do příletové haly, někteří i za cenu investice do nějaké letenky, aby měli formální důvod v hale zůstat. Letiště bylo sice přeplněné policií , ale obě strany se ze začátku jen pozorovaly, nicméně jak se čas příletu blížil, policie ožila a začala Navalného příznivce nekompromisně vytlačovat z haly ven a objevili se první zatčení. V prvé řadě to byly známé osobnosti z Navalného FBK, pak došlo i na řadové příznivce, celkem policie zadržela přes 50 osob. Podotýkám, že se nejednalo o žádnou demonstraci, hesla ,plakáty či něco takového, lidé prostě jen chtěli být u příletu opoziční nuly do Ruska.

Poněkud paradoxně tedy vyzněla další akce úřadů, a to že se v hale objevila poměrně velká skupina údajných fanoušků jedné populární zpěvačky, kteří se také rozhodli přivítat svou hvězdu. Těm policie v pobytu nebránila. Nicméně bylo zajímavé, že tito oddaní fanoušci odpovídali na dotazy přítomných novinářů o své přízni k popové hvězdě značně nejistě, například si nebyli moc jisti odkud má přiletět a v kolik, mnozí si ani nepamatovali jak se o jejím příletu dověděli.

Nicméně části příznivcům Navalného se podařilo v hale přežít, a tak všichni sledovali čas předpokládaného přístání berlínského letu v 19:30. A letadlo nepřiletělo.

Respektive přiletělo, ale ne tam kam mělo. Cca 2 minuty před přistáním bylo oznámeno, že let je přesměrován na letiště Šeremetěvo, tj. na opačný konec Moskvy. A aby se tam lidé nemohli přesunout, tak policie zablokovala výjezd z Vnukova.

A tak přílet Navalného nakonec zdokumentovali hlavně novináři, kteří ho doprovázeli z Berlína a pár redakcí, které byly připraveny na všechny finty Kremlu a měly v pohotovosti záložní týmy reportérů. Zdokumentovali tak krátké prohlášení Navalného, že je rád zpátky doma a hodlá pokračovat ve své činnosti a z restrikcí ze strany Kremlu obavy nemá. Pak zdokumentovali jeho zatčení na pasové kontrole a to , že jeho přítomné advokátce nebylo povoleno ho následovat ,a na tom reportáž o Navalného příletu do Moskvy skončila.

O možnosti jeho zatčení diskutovali různí odborníci a shodli se na tom, že díky svéráznému výkladu práva je v Rusku možné cokoliv, ale technicky je jeho zadržení protiprávní. Formálním důvodem je totiž, to že Navalný byl v podmínce a v době kdy se léčil v Německu, nenavštěvoval svého probačního úředníka. Podmínka mu skončila 30.12. loňského roku a 28. 12. probační služba podala návrh na změny podmínky na nepodmíněný trest. Podstatné ovšem je také to, že Navalný má v dané kauze rozsudek Evropského soudu pro lidská práva ( který je pro ruskou justici závazný), podle kterého by se nejen měla zrušit Navalného podmínka, ale má mu i být vyplaceno odškodné za nespravedlivý proces.

Za mě stream o příletu Navalného se transformoval do čtyřhodinové docela napínavé reportáže, která mimoděk ukázala agresivní a současně bezradnou Putinovu mašinerii, která reálně ukazuje, že se postupně dostává opravdu mimo realitu. A to nejen na mezinárodní scéně, tam má pochybný statut už dávno, ale začíná vypadat tragicky i před vlastním národem.

Autor: Václav Dlouhý | neděle 17.1.2021 21:09 | karma článku: 28,93 | přečteno: 719x
  • Další články autora

Václav Dlouhý

Spravedlnost made in Putin

Dnes byl v Moskvě odsouzen opoziční politik Alexej Navalný na 2 roky a 8 měsíců vězení nepodmíněně. Nezájem Ruska o světové mínění je samozřejmost, ale Kreml odsouzením demonstruje i nezájem o vlastní zákony.

2.2.2021 v 18:58 | Karma: 24,55 | Přečteno: 521x | Diskuse| Společnost

Václav Dlouhý

Šaškárna Navalného nebo Zemana ?

Naše hradní ztělesnění všeho moudra po delší době opět promluvilo a hodilo mezi spodních deset milionů zase pár intelektuálních perel. Mne osobně zaujaly jeho perly o Navalném.

1.2.2021 v 8:25 | Karma: 28,64 | Přečteno: 851x | Diskuse| Společnost

Václav Dlouhý

Kam ještě klesne Kreml ?

Několikrát jsem chtěl v poslední dny napsat blog na téma další kremelské zvrhlosti, ale než jsem se k tomu dostal, tak režim vyrukoval s další a další. Teď ale klesl opravdu na dno. Pro boj s opozicí zneužívá i děti.

21.1.2021 v 21:21 | Karma: 21,64 | Přečteno: 585x | Diskuse| Společnost

Václav Dlouhý

Návrat ztraceného Navalného.

Tento týden ruský politik oznámil, že ukončuje svoji rekonvalescenci v Německu a v neděli 17.1. se vrací do Moskvy. Leteckou linkou Berlín-Moskva ruské společností s výmluvným názvem Poběda ( Vítězství).

14.1.2021 v 17:26 | Karma: 19,21 | Přečteno: 760x | Diskuse| Společnost

Václav Dlouhý

Vymítání Putina z Kremlu.

Jsou různé způsoby jak se národy zbavují diktátorů. Nejběžnějšími způsoby jsou revoluce, převraty, či atentáty. Jeden sibiřský šaman na to jde ale jinak, rozhodl se Putina vymítat.

12.1.2021 v 20:14 | Karma: 18,68 | Přečteno: 367x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  13:15

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:10

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:10

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  13:05

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 135
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1015x
Věčný hledač čehokoliv. P.S. kašlu na interpunkci :-)

Seznam rubrik