Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Putin a spol. , otravy s ručením omezeným

Kauza otravy látkou novičok ruského opozičního politika Alexeje Navalného se v současné době odsunula mimo zájem našich médií, což je možná škoda, protože v Rusku díky jejímu poslednímu vývoji, zájem o ni naopak silně narůstá.

V polovině prosince Alexej Navalnyj zveřejnil výsledky společného vyšetřování FBK, CNN, Bellingcat a několika světových deníků s tím, že identifikovali osmičlennou skupinu příslušníků FSB ( ruské Federální bezpečnostní služby, tj. ex. KGB ) která s vysokou pravděpodobností stála za jeho otravou. Poté se mu podařil „ rozhovor roku „ kdy pod fiktivní identitou vysokého vládního úředníka v telefonickém rozhovoru zmátl jednoho člena likvidačního komanda tak, že dotyčný mu nejen svoji účast potvrdil, ale i přidal detaily do té doby vyšetřovacímu týmu neznámé.

Základem vyšetřování byla analýza dat z několika databází nakoupených na ruském černém trhu novinářem skupiny Bellingcat Christo Grozevem. Asi největší význam pro monitoring pohybu členů komanda FSB měli údaje z databáze Siréna, což je ruský jednotný systém rezervace letenek. Z této databáze Navalnyj zjistil, že ho fanklub z FSB doprovázel celkem na 36 cestách za poslední čtyři roky. Výlety měli jeden společný rys a to , že týkaly se pouze těch cest, kde se Navalnyj zdržel minimálně přes jednu noc. O jeho jednodenní cesty po Rusku, ani o cesty do zahraničí komando zájem nemělo.

Nákupy potřebných databází uskutečnil podle svého vyjádření novinář Christo Grozev z vlastních prostředků. Přesnou částku sice neuvedl, ale nezávislí novináři, kteří se rozhodli toto tvrzení prověřit pak sestavili předpokládaný rozpočet a dospěli k částkám zhruba 300-500 tisíc Kč. Což není málo, nicméně pro bývalého spolumajitele několika bulharských rádií a novináře s mnohaletou praxí ve světových médiích, to není zřejmě až tak nedostupná částka. Nicméně jako každý správný soukromý investor, chce zřejmě Grozev ze své investice vytěžit maximum a tak vyšetřování pokračuje.

Jsou jména , pravá i krycí, členů likvidačního komanda FSB a je databáze pasažérů všech leteckých spojů v Rusku. Na stránkách Bellingcat tak byl tento týden zveřejněn seznam termínů a destinací dokumentujících celkem přes 500 výletů onoho komanda. Výsledky svého vyšetřování slibuje Bellingcat zveřejnit zhruba v půlce ledna, nicméně již teď se objevují úvahy o více než nápadné shodě mezi výjezdy komanda a třemi náhlými úmrtími a dvěma nevyjasněnými otravami opozičních politiků, novinářů a občanských aktivistů.

Objevují se i smysluplné teorie o historii likvidační jednotky FSB. Její počátky jsou patrně někdy kolem roku 2000, tj. prakticky od doby kdy Putin přišel k moci. V Rusku tehdy probíhala tzv. II. čečenská válka a stát byl sužovaný četnými teroristickými útoky. Několik vůdců čečenských teroristů také opustilo tento svět poněkud neobvyklým způsobem. Spekulace o tom, že je otrávila tajná služba tehdy FSB nepotvrzovala, ale ani nevyvracela. Tedy stejně jak se ruská společnost za posledních dvacet let vyvinula od demokracie k diktatuře, tak je dost pravděpodobné , že i tajná jednotka FSB se za tu dobu vyvinula od likvidace osob, které jsou sice v rozporu se zákonem, ale z morálního pohledu akceptovatelné, k prosté likvidaci oponentů vládnoucí diktatury.

Poslední vyšetřování Bellingcat taky dává jasnou odpověď na skeptické úvahy, proč něco tak složitého jako novičok. Povedlo se ? „ Chudák, tak mladý a už to má za sebou. Asi srdíčko ho zradilo.“ Nepovedlo se ? Nevadí, příště přimázneme. Není potřeba přesvědčovat místního patologa ať do pitevní zprávy zapíše průstřel hrudníku jako těžký zápal plic, není potřeba místním lékařům vysvětlovat, že to , že pacientovi slezly všechny vlasy je běžný příznak otravy pančovanou vodkou. Vše v klidu a diskrétně.

Osobně si myslím , že fatální chybou byl export novička v podobě kauzy Skripal. Těžko říct co k tomu Rusy vedlo, ale jsem přesvědčený, že pokud by použití jedu omezili jen na území Ruska, vše by bez povšimnutí pokračovalo.

Rusové sice vývoj vyšetřování Bellingcat sledují s velkým zájmem, ale mám dojem, že je to spíš zájem morbidní, ve stylu koho ještě dostali, než by vzbuzoval rozruch samotný fakt existence likvidačního komanda FSB.

Diskuze na ruském internetu jsou momentálně plné otázek, úvah a spekulací na téma: Je „Navalného“ komando jediné ? Vždyť trávící agenti Čepiga a Myškin ( krycí jména Petrov a Baširov ) z kauzy Skripal byli příslušníky vojenské rozvědky GRU a nikoliv FSB . Podle záznamů Bellingcat „ Navalného“ komando jezdilo často do Grozného, hlavního města Čečenska. Co tam dělali, když místní, Putinovi zcela loajální vládce, Ramzan Kadyrov je známý tím, že jakoukoliv místní opozici bez skrupulí likviduje vlastními silami a to způsoby daleko méně diskrétními. Dále se vynořují jména několika známých oligarchů, regionálních politiků i vysokých státních úředníků, kteří v poslední době nečekaně zesnuli zpravidla s diagnózou náhlá srdeční příhoda. Ovšem označit je za opoziční představitele, lze jen stěží. Vyřizuje si tedy kremelská mafie pomocí novičku i spory mezi sebou ?

Na tyto otázky a spekulace vyšetřování Bellingcat zřejmě neodpoví. Ale ať už budou výsledky Bellingcat jakékoliv, tak reakce Kremlu je předvídatelná. Samozřejmě je bude dementovat a označí za provokaci Západu. Ovšem s jasným podtextem pro vlastní občany. „ A jestli si budete vyskakovat, tak Vás taky dementujeme. A současná ruská společnost takovému vzkazu porozumí velice dobře.

Tak asi jedinou novou obětí této kauzy budou ve finále naše domácí kremlole, pro které bude čím dál těžší ubránit se podezření, že jsou mírně řečeno, ve svých politických rozhledech poněkud retardovaní.

Autor: Václav Dlouhý | sobota 9.1.2021 6:33 | karma článku: 21,86 | přečteno: 614x
  • Další články autora

Václav Dlouhý

Spravedlnost made in Putin

Dnes byl v Moskvě odsouzen opoziční politik Alexej Navalný na 2 roky a 8 měsíců vězení nepodmíněně. Nezájem Ruska o světové mínění je samozřejmost, ale Kreml odsouzením demonstruje i nezájem o vlastní zákony.

2.2.2021 v 18:58 | Karma: 24,55 | Přečteno: 521x | Diskuse| Společnost

Václav Dlouhý

Šaškárna Navalného nebo Zemana ?

Naše hradní ztělesnění všeho moudra po delší době opět promluvilo a hodilo mezi spodních deset milionů zase pár intelektuálních perel. Mne osobně zaujaly jeho perly o Navalném.

1.2.2021 v 8:25 | Karma: 28,64 | Přečteno: 851x | Diskuse| Společnost

Václav Dlouhý

Kam ještě klesne Kreml ?

Několikrát jsem chtěl v poslední dny napsat blog na téma další kremelské zvrhlosti, ale než jsem se k tomu dostal, tak režim vyrukoval s další a další. Teď ale klesl opravdu na dno. Pro boj s opozicí zneužívá i děti.

21.1.2021 v 21:21 | Karma: 21,64 | Přečteno: 585x | Diskuse| Společnost

Václav Dlouhý

Svérázy Putinovy diktatury

Dnešní odpoledne jsem spolu s dalším milionem diváků sledoval stream o návratu Alexeje Navalného do Moskvy. Návrat nuly, jak ho označují místních kremlotrolové, byl docela dramatický a odhalil ubohost současného Putinova režimu.

17.1.2021 v 21:09 | Karma: 28,93 | Přečteno: 719x | Diskuse| Společnost

Václav Dlouhý

Návrat ztraceného Navalného.

Tento týden ruský politik oznámil, že ukončuje svoji rekonvalescenci v Německu a v neděli 17.1. se vrací do Moskvy. Leteckou linkou Berlín-Moskva ruské společností s výmluvným názvem Poběda ( Vítězství).

14.1.2021 v 17:26 | Karma: 19,21 | Přečteno: 760x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudné poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Budeme radikální. Pro zachování důchodového věku uděláme všechno, řekl Havlíček

28. dubna 2024  13:28

Hnutí ANO udělá vše pro to, aby se nezvyšoval důchodový věk, řekl v pořadu Za pět dvanáct Karel...

Malostranský zápisník: Ze tří žen zbyla ve vládě jedna, ale ta zase vydá za tři

28. dubna 2024

Premium Proč se opět nepovedla feminizace české vlády? Kdo je poslední vládní květinka, která když mluví,...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek. Představil strategii zdravotnictví

28. dubna 2024  12:58

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

  • Počet článků 135
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1015x
Věčný hledač čehokoliv. P.S. kašlu na interpunkci :-)

Seznam rubrik