Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rasismus v Chemnitzu nechceme, aneb jak se dělá propaganda.

Německy neumím a tak nemůžu německý mainstream hodnotit, zato rusky ano, a kromě jiného sleduji Deutsche welle v ruštině. Zaujala mne jejich reportáž o Chemnitzu. Přesněji Chemnitz dnes. Po návštěvě Angely Merkel minulý týden.

Reportáž má 5 minut, začíná libanonskou křesťankou Salah, exuprchlicí, sociální pracovnicí, starousedlicí , v Chemniztu žije 17 let.  Tj. od roku 2001.

„ Od roku 2001 křesťanská komunita s různě dlouhými přestávkami protestuje proti přítomnosti syrských jednotek a proti vměšování Sýrie do vnitřních záležitostí Libanonu. Konečně v červnu 2001 stahuje také Sýrie svá vojska z Bejrútu a okolí a vyhovuje požadavkům Libanonců. Syrská vojska a zpravodajské služby začínají opouštět území Libanonu.“ Zdroj Wikipedie, dotaz: Libanon“

V strašných srpnových dnech, kdy po ubodání místního Němce  „ předpokládanými“  pachateli z řad migrantů, kdy situaci zneužili pravicoví extremisté,  s nimi paní Salah statečně bojovala výkřiky : „Rasisté!“ a přitom ji dokonce fašistická lůza okradla o telefon.  Paní Salah spolu s Afgháncem panem Ahmadi a starostkou Chemnitzu od té doby bojují za porozumnění mezi migranty a starousedlíky a mnoho místních je v tom podporuje.

Źijeme v demokracii a tak  pětiminutová reportáž vyváženě věnuje celých  50 vteřin i druhé straně mince.  3:16:4:06  je věnováno pravicově populistickému hnutí Za Chemnitz. Mladá dáma si stěžuje, že se bojí večer ven, mladík hlásá  heslo Německo Němcům a důchodkyně si stěžuje na finanční  náklady na migranty. Závěr je ale optimistický, paní Salah s panem Ahmadim a starostkou ve svém boji proti rasismu a xenofobii neustanou.

Následuje reportáž o tom jak se vylidňuje chorvatský venkov, protože tam není práce a většina místních se stěhuje za prací do Německa. Zřejmě i v Deutsche welle pracují exobčané NDR cvičení v umění náznaků a čtení mezi řádky. Co tam na východě chcete, vždyť nám sem lezete, stejně jako ostatní.

Takže milí euroobčané porozumění pro migraci.

Ano i u nás jsou xenofobní trubky, které sice živého migranta nikdy v životě neviděly, ale hystericky se jim brání . Máme tu takové politiky , nějakého Zemana, Babiše , Okamuru, kteří si to uvědomují a velkohubými kecy ty xenofobní trubky straší, aby je ty pak volily. Jo, ale ty máte jinde v Evropě taky.

Myslím si , že nejsem xenofob, koneckonců viz můj nejčtenější blog na idnesu s ironickým názvem Vzpomínky starého xenofoba http://vaclavdlouhy.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=499700 (reklama nikdy neuškodí )

Ale nikdo s představitelů migrační politiky zatím nedokázal mně, ( a nejen mě, ale i mým mnohým známým v Německu, Itálii i Španělsku, kteří taky neakceptují výkřiky místních Zemanů, Babišů i Okamurů ) odpovědět na otázky:

Zájemců o blahobyt EU je v rozvojovém světě několik miliard.

  • Kolik z nich můžeme přijmout, při zachování současného sociálního zabezpečení.
  • Na základě jakých kritérii je přijímat, jak účinně zajistit aby se tyto podmínky a kritéria dodržovaly.
  • Jak zajistit jejich integraci, tj. přizpůsobení se naší civilizaci, pokud toto zajišťovat nechceme, tak jaké jsou výhody přizpůsobení se naší civilizace civilizacím rozvojovým.

Pokud by někdo z evropských politiků dokázal důvěryhodně na tyto otázky odpovědět ( zdůrazňuji důvěryhodně, ne tak jak Babiš na kauzu  čapáku ) s tím, že dokáže ekonomickou a kulturní smysluplnost, nemám problém. Ale zatím jsem takové odůvodnění neslyšel. A mám dojem, že je to proto, že  smysluplné odůvodnění masové migrace z rozvojových zemí do Evropy prostě neexistuje.

A z toho plyne proč je taky největší odpor k migraci v postkomunistických státech. Občany s jednoduchým myšlením zblbnete kdekoliv, ale s ideologickou propagandou světlých zítřků máme, na rozdíl od ekonomického rozvoje,  skutečně větší zkušenost ve státech postkomunismu.

No a tento fakt mi příjde jako jeden z základních komunikačních problémů mezi východem a západem EU. Myslím , že tady si většina  uvědomuje větší ekonomické možnosti a sílu západu, nicméně málokdo na západě si uvědomuje větší rezistenci a citlivost východu na ideologickou manipulaci. A prosazováním hesel „ závěry 15. bruselského sjezdu splníme „ se fakt ve vzájemném porozumění daleko nedostaneme.

Deutsche welle - Migranti proti rasismu a xenofobii

 

Autor: Václav Dlouhý | pondělí 19.11.2018 21:03 | karma článku: 31,08 | přečteno: 1879x
  • Další články autora

Václav Dlouhý

Spravedlnost made in Putin

Dnes byl v Moskvě odsouzen opoziční politik Alexej Navalný na 2 roky a 8 měsíců vězení nepodmíněně. Nezájem Ruska o světové mínění je samozřejmost, ale Kreml odsouzením demonstruje i nezájem o vlastní zákony.

2.2.2021 v 18:58 | Karma: 24,55 | Přečteno: 521x | Diskuse| Společnost

Václav Dlouhý

Šaškárna Navalného nebo Zemana ?

Naše hradní ztělesnění všeho moudra po delší době opět promluvilo a hodilo mezi spodních deset milionů zase pár intelektuálních perel. Mne osobně zaujaly jeho perly o Navalném.

1.2.2021 v 8:25 | Karma: 28,64 | Přečteno: 851x | Diskuse| Společnost

Václav Dlouhý

Kam ještě klesne Kreml ?

Několikrát jsem chtěl v poslední dny napsat blog na téma další kremelské zvrhlosti, ale než jsem se k tomu dostal, tak režim vyrukoval s další a další. Teď ale klesl opravdu na dno. Pro boj s opozicí zneužívá i děti.

21.1.2021 v 21:21 | Karma: 21,64 | Přečteno: 585x | Diskuse| Společnost

Václav Dlouhý

Svérázy Putinovy diktatury

Dnešní odpoledne jsem spolu s dalším milionem diváků sledoval stream o návratu Alexeje Navalného do Moskvy. Návrat nuly, jak ho označují místních kremlotrolové, byl docela dramatický a odhalil ubohost současného Putinova režimu.

17.1.2021 v 21:09 | Karma: 28,93 | Přečteno: 719x | Diskuse| Společnost

Václav Dlouhý

Návrat ztraceného Navalného.

Tento týden ruský politik oznámil, že ukončuje svoji rekonvalescenci v Německu a v neděli 17.1. se vrací do Moskvy. Leteckou linkou Berlín-Moskva ruské společností s výmluvným názvem Poběda ( Vítězství).

14.1.2021 v 17:26 | Karma: 19,21 | Přečteno: 760x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

KOMENTÁŘ: Kdo zabil penzijní reformu? Svůj díl nesou vláda i opozice

24. dubna 2024

Premium Ani po dvaceti letech diskusí se nedočkáme konsenzuálně přijaté reformy penzí, ale jen...

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  13:49

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 135
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1015x
Věčný hledač čehokoliv. P.S. kašlu na interpunkci :-)

Seznam rubrik