Článek 13, Hlava 22 a placatá země.

11. 11. 2018 11:58:27
Autorská práva. Taky by se mi nelíbilo, kdyby mi někdo kradl, to co jsem vyrobil za účelem své obživy. Ale duševní práce není fyzická, tj. nemá materiální hodnotu. A duchovní hodnota? Pro někoho nula a pro jiného milion.

Začal bych ze své vlastní zkušenosti.

Zkušenost první

V devadesátých letech jsem měl prosperující firmu. Jako mladého rockera mě napadla dobročinnost. Pronajal jsem si na týden nahrávací studio a věnoval ho několika regionálním kapelám na to, aby tam natočili svoji tvorbu. Ladracu, In The Vana, už nikomu nic neříká , snad jen From Beyond a Mimo Provoz mají své regionální fanoušky . Následně jsem studiovou kompilaci nazvanou „U nás doma“ nechal v Praze vydat. V minimálním možném nákladu a to bylo 500 kusů. Od začátku to nebyla komerční aktivita, vyšlo to v té době , kompletně, na 100 tisíc. Asi největší uspokojení jsem pocítil, když mě místní finanční úřad požádal, abych uvedený náklad firmy doložil. Obal CD jsem navrhoval osobně. Ruina pokreslená běžně používanými piktogramy – srdíčko, pětiúhelníkové prase s nožičkami, znak hippies, ještě něco, a kosočtverec s vertikální čárkou uprostřed. Nevím, jestli to stálo zrovna za sto tisíc, ale pohled starších dam z kontrolního oddělení finančního úřadu na obal inkriminovaného CD byl asi největším mým uspokojením z celé akce. CD si za výrobní náklady, tj. 200 Kč/kus koupilo asi deset oddaných příznivců kapel. Zbytek zabíral v kanceláři tak dlouho místo, až jsme uspořádali koncert všech kapel z CD , takový malý festival, kde se zbylých 490 kusů rozdalo.

Krátce po minifestivalu mi přišel dopis od firmy OSA, která mě informovala , že zjistila , že jsem pořádal veřejnou uměleckou akci a že si myslí, že bych jim měl zaplatit cca 8,000 Kč. Za co a komu by uvedené prostředky připadli, neregistrovaným umělcům vystupujících na festivalu, rozhodně ne, je mi dosud záhadou.

Zkušenost druhá

Na idnesu bloguji už pomalu deset let. Za tu dobu mi smazali tři blogy. Jeden za vulgaritu, ( částečně z mé neznalosti přesného výkladu kodexu blogera a částečně pro jeho různý výklad, zejména klauzule ... pokud je vulgarita nezbytná pro smysluplnost blogu, ostatně zcenzurovanou verzi můžete posoudit zde https://vaclavdlouhy.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=634914, a původní název si domyslet ) Ovšem další dva blogy mi smazali za porušení autorských práv. V prvním, věnovaném znovuzvolení Miloše Zemana prezidentem, jsem se naivně domníval, že využití cizích fotografií, dostupných na internetu k nekomerčnímu použití není problém a tak fotky šimpanzů z liberecké ZOO, záběry z pohřbu Kočky ml., a prezidentské standarty upravené jako vlastní koláže jsem použil k svému komentáři výsledků voleb. Po dlouhé diskuzi s cenzorem jsem blog stáhl, protože jeho požadavku na souhlas autorů původních fotografií jsem nebyl schopen vyhovět. Třetí smazaný blog jsem věnoval kontrastu výročí oslav okupace ČSSR 1968 a současnému narůstajícímu ruskému nacionalismu, vyjádřenému heslem „ Můžeme to zopakovat „ Doplněné fotkami kočárků vytuněných na tanky, ponorky a letadla II.sv.v. a capartů navlečených do uniforem ruských gardistů. Důvod smazání tentýž. Absence souhlasu autorů.

Zkušenost třetí a merit blogu

Sociální sítě na internetu je fenomén posledních dvaceti let a zaběhlé mocenské struktury zaměřené fantazií na získání a udržení moci se s uvedenou ilegální a nekontrolovanou opozicí nemohou zatím srovnat. Dlouhá léta jim to dokonce vůbec nedocházelo. Vždyť důležité je mrknutí, stažené obočí, kufřík s všimným, kompetence naši/vaši , toto hýbe světem, a ne nějaké výkřiky do tmy amatérů , někde u počítačů, vždyť samotný název je blbost, co to asi počítá. Ale teď jim to došlo.

Veřejné mínění netvoří jen ovce u televizorů , ale taky nikým nekontrolovaná komunita na internetu. A tak ji , a honem, musíme zpacifikovat. Nejdále jsou v Asii. KLDR na 100% a Čína na 90. A do klubu se přidalo i Rusko. Zatím na 50%. Žádný opozičník k Putinovi , který dbá na svou svobodu, své názory na domácích sítích nezveřejňuje. Ale ,zatím , je v Rusku dostupný Facebook, Youtube i Twitter. A taky ve světe jsou tím pádem dostupné informace o tom, že přes masáže kremlobotů jsou v Rusku lidé co smýšlí jinak, a navíc, je jich čím dál tím víc. A díky článku 13 jim reálně hrozí , že nebudou slyšet nikdy. A jsme znova u autorských práv. Upřímně, že mi cenzoři na idnesu smazali dva příspěvky, kvůli nereálné podmínce, souhlasu neidentifikovatelných vlastníků autorských práv mě až tak nevadí. Ale z jiného pohledu, jak chcete dokázat lži lépe, než, že zobrazíte prohlášení lháře a realitu ? Realitu si natočíte sami, ale pokud budete potřebovat souhlas lháře k tomu, že jeho lži zopakujete ?

Zkušenost čtvrtá

Nevím jaké dostávají reálné sazby piráti narušující autorská práva ,ale vždy mě fascinuje výše škody. Měl jsem období, kdy jsem si stahoval filmy z ulozto.cz . Na víkend jsem si stáhl deset filmů. Lehl na gauč, v ruce ovladač, a začal. Film první, deset minut a vzdávám to, klišé. Film dva, pět minut, klišé. Film tři , jak jsem byl tak blbý a něco s takovým názvem vůbec stáhl ? Klik. Film čtvrtý. Blbost. Film pátý, dělám si večeři a poočku koukám až do konce. Nic moc. Film šestý, atd, atd. Film desátý. Resumé , viděl jsem jeden a půl filmu. Kdybych za to měl platit víc než za rychlé stahování na ulozto.cz tak bych biletářku vzal pod krk, a dožadoval se vrácení vstupného.

Země není placatá, souhlasí každý ( nebo aspoň většina), ale ještě před pěti sty lety za to upalovali. Nemám problém zaplatit autoru za jeho dílo, pokud ho chci. Ale v obráceném gardu. Prodej obuvi. Kupte si krabici za dva tisíce, jsou v ní boty. A až doma zjistíte, jestli jsou dámské, pánské, jaký model a líbí/nelíbí ani nemáte nervy řešit. No a co se divíte, chcete vidět dílo autora, zaplaťte.

A k meritu věci, internet, přes všechny snahy, je zatím, jakž takž svobodné místo. A to je špatně. Máme EET, musíme přiznat každou prodanou krabičku zápalek. Co kdyby nás okrad někdo jiný, než naši, co umějí zakleknout, třeba úředně schválený Agrofert. To by tak hrálo. A tady lidi dělají, co chtějí.

Tak zavedeme článek 13, je to taková Hlava 22, a budeme je mazat. Tady doma v demokracii, no a odskáče to opozice i v totalitě? No a vo co go? My jsme politici, jedna rodina. Bližší Putin než Navalnyj.

Prohlášení generální ředitelky Youtube:

Autor: Václav Dlouhý | neděle 11.11.2018 11:58 | karma článku: 12.54 | přečteno: 357x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.23 | Přečteno: 591 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2064 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.80 | Přečteno: 292 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.32 | Přečteno: 210 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 276 | Diskuse
Počet článků 135 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1010

Věčný hledač čehokoliv. P.S. kašlu na interpunkci :-)

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...