Blog o něčem jiném, než měl být

22. 08. 2018 21:41:31
Původní záměr byl přečíst si pár ruských článků o 50. výročí okupace Československa a vybrat pár největších perel Putinské ideologie a ty přeložit do češtiny . Ale pak jsem narazil na článek, který byl esencí všeho.

Původně to byly jednotlivé perly, jako například News.ru které se spokojily s krátkým článkem o tom jak Ján Čarnogurský byl připraven střílet Rusy, ale nedostal k tomu příkaz. Samozřejmě článek neobsahoval žádné komplexní informace, jen bez nějakých souvislostí přechází ke sdělení , že slovenský poslanec Peter Marček během návštěvy Krymu v srpnu 2018 prohlásil, že ten byl a bude ruským.

https://news.rambler.ru/other/40610655-eks-glava-slovakii-hotel-strelyat-v-sovetskih-soldat/?utm_source=rambler-search&utm_medium=mixup&utm_campaign=coolstream_up

Pak jsem, ale narazil na perlu s názvem:

"Socialismus s lidskou tváří" v Československu stál životy 96 našich vojáků. Sloupek Vladimíra Tulina.

https://riafan.ru/1065221-socializm-s-chelovecheskim-licom-v-chekhoslovakii-stoil-zhizni-96-nashim-voinam-kolonka-vladimira-tulina

Na stránkách Federální agentury zpráv https://riafan.ru/

Rozhodl jsem se , že Vás o to nemůžu připravit, tak ač nerad jsem to začal překládat.

"Socialismus s lidskou tváří" v Československu stál životy 96 našich vojáků.

Sloupek Vladimíra Tulina.

Letos je 50. výročí krvavých událostí v Československu. Tehdy za jeden rok lidé tohoto státu, pod vedením Komunistické strany, nejprve budovali komunismus, pak "socialismus s lidskou tváří" a pak znovu komunismus.
A celou tu dobu vedla stranu jedna a ta samá osoba - Alexander Dubček. Napřed na Západě a nyní i u nás vznikl , ohledně událostí v Československu, stereotyp. Chtěli zlepšit socialismus, ale SSSR a jeho spojenci poslali armády a násilně tento proces potlačili. Fakta nicméně svědčí o jiném.Mimochodem, během celé současné historie, nejen lidskou tvář, ale ani lidský přístup této země nikdo z jejích sousedů neviděl.

Jak známo, Češi a Slováci získali svůj moderní stát po zhroucení rakousko-uherské říše. Na rozdíl od Maďarů, ale žádný boj o jeho vznik nevedli . Na základě příkazu Anglie, Francie a Spojených států, se nový stát podílel na zničení slovenské a maďarské sovětské republiky. Také podporoval Československé legie, které se aktivně účastnily občanské války v Rusku na straně bílých. Když Rudá armáda začala bělogvardějce drtit, legionáři z fronty utekli , prchli do Vladivostoku, aby odtamtud odpluli domů. Během útěku unášeli vlaky, vyhazujíc z nich ruské ženy, děti a zraněné na mráz.

Výměnou za bezpečný průchod vydali rudým admirála Kolčaka. Říká se , že na rozloučenou, jim admirál řekl "Děkuji vám, Čechopsi !" ( slov. hříčka Čechoslovaki – Čechoslováci , Čechosobaki –Čechopsi, pozn.překl.)

Za to legionáři Československého sboru s sebou vzali do vlasti více než 2000 slitků ze zlaté rezervy naší země.

Otázka kompenzace za tuto československou loupež století nebyla nikdy ani otevřena. Ale za to se úspěšně realizuje program současného Ministerstva obrany České republiky na instalaci 58 památníků bílým Čechům v Rusku, ve 22 ruských městech jsou již instalovány !

A to i přes to, že v České republice, jsou téměř každý měsíc, památníky vojákům sovětské armády hanobeny. Poslední případ znesvěcení pomníku maršála Koněva v Praze proběhl 8. května 2018. Sovětský tank, který se jako první dostal do Prahy v květnu 1945, byl odstraněn . Předtím ho pravidelně přemalovávali na růžovo. Na Slovensku je přitom památník sovětské armády na hoře Slavín udržován v perfektním stavu.

Součástí třetí říše se Česká republika stala mírovou cestou, ještě před druhou světovou válkou , v březnu 1939. Slovensko se stalo formálně nezávislým státem a dokonce poslalo své jednotky do SSSR na východní frontu. Nicméně přínos z nich měl Hitler minimální, Slováci neustále přecházeli na stranu sovětské armády a partyzánů.

První mezera v doslovném překladu – popis budování jednotky Jana Nálepky

Slováci, kteří přešli na stranu sovětských vojsk, vytvořili základ 1. československého armádního sboru, který bojoval na sovětsko-německé frontě a podílel se na osvobození Slovenska.

V protektorátu bylo teoreticky taky hnutí odporu, ale z nějakého důvodu byly aktivity prosovětského i prozápadního odboje omezeny výlučně na letáky a stávky (vyžadující zvýšení mezd)

Pravda je, že 27. května 1942 byl v Praze proveden pokus o atentát na obergruppenführera SS Reinharda Heydricha, ovšem ne domácími Čechy, ale důstojníky vyslanými z Londýna britskou Správou zvláštních operací.

Fakt, že v době atentátu Heydrich jel do práce, provázen pouze řidičem, jen dokumentuje, že se v protektorátu Němci cítili jako doma. Zajímavé bylo, že ihned po atentátu, Heydricha odvezl , na zastaveném nákladním autě, do nemocnice český policista, i když ho mohl beztrestně zastřelit . Generálův řidič mezitím pronásledoval atentátníky.

V Londýně, očekávali, že po smrti Heydricha budou nacisté provádět masové popravy a pobouření Češi, zahájí masivní hnutí odporu. Kalkulace vyšla napůl . Němci zastřelili 172 mužů z 465 obyvatel obce Lidice, a celkem bylo v České republice zastřeleno 1331 lidí, ale partyzánské hnutí se v protektorátu neobjevilo.

Sami Češi mají anekdotu o svém odbojovém hnutí, které vypráví o setkání slovenských a českých partyzánů po válce.
Čech po vyslechnutí příběhu Slováka o tom, jak vykolejili vlak, zvolá: "No to je perfektní ! Ale v protektorátu to bylo přísně zakázáno. "

Nelze ovšem říct, že Češi očekávali osvobození až do samého konce války. Nikoliv, dne 5. května 1945, kdy Třetí říše fakticky neexistovala, a její právní likvidace byla otázka několik hodin, došlo k pražskému povstání. Nikdo jej neplánoval a nepřipravoval .Prostě německé úřady města umožnily Čechům vyvěsit národní vlajky. Po vyvěšení svých vlajek , obyvatelé Prahy začali strhávat německé, pak německé vývěsky na obchodech, potom obchody vykrádat a nakonec jednoduše okrádat a zabíjet německého obyvatelstvo. A tento elementární pogrom na Němce byl počátkem pražského povstání.

A tady jsem to vzdal. Tuline ! Ty... grafomane! Kdo to má překládat? Je to ještě tak na tři stránky !

I tak nad tím trávím už dvě hodiny. A tady se můj Blog o něčem jiném, než měl být, mění podruhé . Ti s bohatší fantazií si podle výše uvedeného dokáží snad představit jak Sloupec Tulina pokračuje. Genocida Němců po II.sv.v. v Čechách, mimochodem víte, že při deportaci 150000 Němců z Kaliningradu umřelo v letech 1945-51, 48 Němců, zatím co při vysídlení z Čech to bylo skoro deset tisíc ? No , ale je to o roce 1968, tak alespoň pár perel ( náhodně vybraných, popis je totiž samá perla):

Nejkrvavější průběh byl v Praze poblíž budovy českého rozhlasu, odkud se na celou zemi ozývaly výzvy k aktivnímu odporu proti armádám Varšavské smlouvy. Dne 21. srpna se u budovy shromáždilo asi 7 000 lidí a na všech přístupech postavili barikády. Skutečnost, že se nejednalo zdaleka o mírumilovné občany , dokazuje to , že sovětské tanky a vozidla byly spáleny, a v důsledku střelného zranění byl zabit seržant Jevgenyj Krasij.

................

Státní rádio přestalo volat po odporu , ale hned se objevilo mnoho ilegálních rozhlasových stanic. Jejich počet dosáhl 35. Je to další důkaz toho, že organizátoři nepokojů byli spojeni se Západem.

.................

Pro koordinaci a přípravu vstupu vojsk NDR (které se nikdy nerealizovalo) přijela do Československa skupina 20 německých důstojníků. Jeden z nich byl v kanceláři sovětského vojenského velitele v Jihlavě. Vojenský velitel nijak nemohl donutit místní úřady, aby smazaly protisovětské a protiruské nápisy ze stěn domů. Ty se vymlouvaly , že nemají k dispozici jednou kbelíky , podruhé čistící prostředky . Tehdy německý důstojník požádal o auto s řidičem a amplionem a vyjel do města. Z amplionu, v němčině, bez překladu do češtiny, oznámil, že je třeba okamžitě odstranit hanobící nápisy. Jaké bylo překvapení sovětských důstojníků, když viděli, že obyvatelstvo města okamžitě vyběhlo na ulice a nápisy promptně odstranilo !

.................

Sorry, ale tady moje překladatelské aktivity končí. Zbytek si dočtěte v originále na výše uvedeném odkazu. Autor takový detail našich dějin jako rok 1948 zcela opomněl, zato po detailním rozebrání roku 1968 zcela v kontextu výšeuvedeného, se věnuje odtržení smějících se bestií od bratrské ruské náruče v době polistopadové a končí požadavky na vrácení zlata ukradeného legionáři.

A proč to píšu. Federální agentura zpráv a Viktor Tulin, není pomatený amatérský troll na idnesu. Je to troll profesionální, Federální agentura zpráv patří do známé trollí farmy v Petrohradě, odhadem má dva miliony odběratelů. Kauzy ruských vládních trollů v USA jsou známy dostatečně. Jejich zájem o ČR je spíš vyjímkou, a myslím, že jim jde spíš o ty své domácí čtenáře. Ale myslím že uvedený „sloupek“ ( minimálně na 5 stran textu, doprčic ) by se pro české publikum mohl jmenovat : „ Co nevíte o Česku a Sputnik se Vám to bojí říct“

A taky chápu proč mlčí Miloš Zeman , asi mu zbyl alespoň minimální pud sebezáchovy a tak nové perly o fait accompli a zrušení sankcí můžeme očekávat nejdříve tak v lednu 2019.

Autor: Václav Dlouhý | středa 22.8.2018 21:41 | karma článku: 23.38 | přečteno: 732x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.07 | Přečteno: 585 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2046 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.78 | Přečteno: 291 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.32 | Přečteno: 210 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 276 | Diskuse
Počet článků 135 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1010

Věčný hledač čehokoliv. P.S. kašlu na interpunkci :-)

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...