Menší zlo

27. 06. 2018 19:24:20
Žijeme v divné společnosti. Možná je to následek degenerativní čtyřicetileté výchovy soudruhů z KSČM. Klasická komunistická výchova : nesehnal jsem sice banány, ale za to mám mám toaleťák. Svět je krásný a naše země vzkvétá.

Nějak se nemůžu zbavit dojmu, že tato zvrácená logika je v našem podvědomí zakotvená víc než si myslíme. Logika kompromisu. Chtěli jsme modelku a máme doma tlustou krabici, chtěli jsme krásnou vilu a máme podnájem v paneláku. Ale dneska měli v Lídlu špekáčky v akci, a tak se aspoň přežereme.

Ústup od prvotních plánů a smíření s kompromisem je častá náplň přednášek různých školitelů a motivátorů osobního růstu. A je fakt, že rezignace na původní plány a smíření z osudem je to, co rozděluje úspěšné a neúspěšné.

A taky je fakt, že život není černobílý, vysněná modelka může být trubka nejvyšší kategorie, domácí krabice může být chápavá, milá a věrná, vilu může sebrat exekutor a podnájem třeba můžeme levně zprivatizovat. Proto taky, jak by kouzelně nezněli, formulky motivačních školitelů nemají většinou jiný efekt než tučný honorář školitele.

Ale co bychom měli rozlišovat, je život osobní, který nám může připravit nejedno překvapení stavící na hlavu všechny teorie, a život společnosti. V osobním životě jsou naše prohry a kompromisy jen naše. A neměli bychom tuto naši osobní situaci přenášet do života společnosti a mstít se jí za osobní prohry a nespokojenost.

V rámci společnosti bychom měli na realizaci svých představ skutečně trvat. Konec konců je to jednodušší, nemusíme se starat my osobně , ale ti, kterým jsme dali svoji důvěru ve volbách. A naše důvěra není zadarmo. A to v přímém smyslu. Kolik partaje investovali do volebních kampaní ? A na kolik vyšel jeden hlas nerozhodného voliče. ? A třeba to byl Váš hlas ?

Naše současná politická situace je katastrofální. Neřízená střela na Hradě pro ukojení svého stařeckého ega podnikne cokoliv. Ústava neústava, zvyklosti nezvyklosti, zákony nezákony. Jen být vidět a být originální. Předvolební sliby o sjednocení národa, kecy , kterým snad nevěřili ani ti nerozhodnutí voliči. Pořád doufám, že tu snahu o originalitu historie neocení ,a pan Zeman vstoupí do historie naší země jako nejtrapnější prezident.

Výkonná moc je ale na tom ještě hůř. Trestně stíhaný a dle veřejně dostupných faktů, zcela právem, premiér veřejně provádí personální změny, které mu pomoci nově dosazených, svých lidí mají zajistit nestíhání, o ekonomickém efektu pro své společnosti, který získal díky svému političení ,ani nemluvě.

No a o tom je tenhle blog. Když čtu příspěvky voličů pánů Zemana a Babiše, je jejich hlavní argument Menší zlo. ODS mohla... a Kalousek byl... bezpohlavní Drahoš ... A o tom to sakra je. To je naše společnost. Náš stát. Můj i Váš . A stejně jako já, jste i vy pouhými, ale současně taky rozhodujícími voliči.

Taky jsem volil Menší zlo, jen z opačné strany barikády. Taky jsem byl naštvaný, když moje Menší zlo nesplnilo co slibovalo a naopak zprasilo a rozkradlo co se dalo. Ale argument volit jiné Menší zlo není argument.

Takže, jestli se Vám líbí kam směřuje náš stát s tvůrčím exhibicionistou na Hradě a mafiánem za podpory komunistů , v čele parlamentu, tak to tak i do svých diskuzních příspěvků pište, ale neobhajujte se zpackanou minulostí. Nebyly banány, zato mám hajzlpapír a svět je krásný, fakt opravdu není logický argument.

A pokud doufáte, že Vaše osobní prohry nějak vyřeší pánové Zeman a Babiš, tak se Vás nechci dotknout, ale myslím si, že se šeredně zklamete. Ne proto, že jsou špatní, ale proto, že Vaše osobní prohry můžete vyřešit jen Vy sami. Politici by Vám mohli teoreticky pomoci pouze tím, že zajistí příznivé prostředí, tj. kulturní, demokratický, transparentní a právní stát. A to od Babiše s Zemanem rozhodně nehrozí.

Autor: Václav Dlouhý | středa 27.6.2018 19:24 | karma článku: 15.18 | přečteno: 313x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 88 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 12.05 | Přečteno: 156 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 11.56 | Přečteno: 309 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 32 | Diskuse
Počet článků 135 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1010

Věčný hledač čehokoliv. P.S. kašlu na interpunkci :-)

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...