Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zánik naší civilizace.

Občas mám dojem, že naší společnosti, lidově řečeno hrabe a nejsem sám, kdo zastává názor, že v brzké době naše civilizace zanikne. A nepotřebujeme k tomu ani globální oteplování ani meteor. Vystačíme si sami.

Někteří, jako třeba můj oblíbený Pjér la Šéz, jsou dokonce přesvědčeni o tom, že už zanikla. Jen o tom ještě neví.

Z druhé strany, není potřeba to brát jako tragédii, nejsme první a doufám ani poslední civilizace,  která zanikne.  Vždyť pyramidy i Koloseum stojí. To že zanikne naše civilizace ještě neznamená, že zanikne i památka na ní, a že některé naše přínosy nezůstanou zachovány i pro budoucí lidstvo.

Katastrofické scénáře naší budoucnosti má kde kdo. Co mě ale fascinuje, je, že reálně diskutujeme nad katastrofickými náměty budoucnosti,  z pera ekologů a astronomů. Přitom první vychází čistě z hypotetických teorií ,a druzí sice z faktů, ale jen teoreticky pravděpodobných , a navíc s rozpětím +/- miliony let.

Daleko méně lidí se dívá do historie a to přes obecně uznávaný postulát „ kdo nezná svojí historii je nucen ji prožít znova „ . A to přesto že analýzy pádů starověkých civilizací jako Egypta nebo Říma, jsou dostatečně známé a zanalyzované.

Základním důvodem pádu civilizace je samozřejmě její ekonomický a následný mocenský kolaps. A ten má své důvody, pokud to zobecním tak jsou tři :korupce, nepotismus a byrokracie. K poslednímu, mne zaujal jeden postřeh z starého Říma.  Antika si velice cenila schopnosti veřejného vystupování. Ne každý měl svého Ovčáčka aby  mu vyhledal Peroutky , a veřejná vystoupení Sorry , jako!, posluchače neuspokojovala.  Ale i řečnické umění něco převyšuje , a to hrubá konkrétní síla. Zajímavé, že v době, kterou nazýváme úpadkem říše římské dosáhlo řečnické umění svého největšího rozkvětu. Jenže jak se ukázalo, argument „ukecáme je“ pak na barbary nefungoval.

A zpátky do současnosti. Nedávno jsem poslouchal  diskusi na téma současné ekonomiky. Jestli je lepší klasický kapitalismus, tj. podniky které mají majitele a investory – akcionáře, a nebo moderní kapitalismus globální, neboli korporativní , kde vlastně nikdo neví,  komu co patří , a řídí to najatí manažeři.

Zajímavý argument ve prospěch korporativního kapitalismu byl to , že je lidštější. A asi je to i  pravda. Ale za jakou cenu ? V klasickém kapitalismu majitel odpovídá za své rozhodnutí akcionářům, v korporativu odpovídá každý za bezchybné plnění příkazů shora. Jinak řečeno, v korporativu se schová každý idiot, protože nejsou důležité výsledky, ale loajálnost., nejradši zdokumentovaná.

Pokud patří budoucnost naší civilizace korporativnímu kapitalismu, tak patří těm, kteří bezchybně plní rozkaz „ Zneškodnit muže s brašnou“ A aby takový systém přežil, potřebuje jen jedno,  a to monopol. Korporativní společnost v systému korporativního kapitalismu musí být tak silná, aby její klienti dokázali zaplatit její chyby,  a neměli možnost přejít ke konkurenci.  

No a kdy naše civilizace skončí z pohledu ekonomiky? Máme tu příklad, koneckonců socialismus byl  forma korporativního kapitalismu . Fakt ovšem je, že náš socialismus měl konkurenci v podobě klasického kapitalismu, a to současný globalní korporativní kapitalismus nemá. Starověké civilizace zkolabovali na nedostatku otroků, vzhledem k tomu, že populace stále stoupá, netroufnu si říct, kde bude bod zlomu naší společnosti. Ale jsem přesvědčený, že jednou nastane.

Reálná ekonomika, byť to byl hlavní faktor, by asi sama o sobě nestačila. Důležitá je neochota stav měnit.  Zahleděnost do sebe a neschopnost reagovat na problémy, pak  celou likvidaci civilizace dorazí. Co bránilo Římanům říct? „ Hele přestaňme kecat,  jestli "bychom"  nebo "bysme" a z pohledu genderu se nám nedostává manažerek , a místo toho pojďme obsadit nová území ,ať jsou nějací otroci.

A tady asi rezignuji. Stačí se podívat na dnešní zprávy. Pro účely internetu by měl být člověk samostatný od šestnácti,  z druhé strany by se rodiče měli ptát svých dětí, jestli si přejí přebalit , aby si od malička uvědomovali svoji identitu a dokázali se pak vzepřít zneužívání. Máme právo na soukromí, a úřady to budou kontrolovat, ale stát má právo o nás vědět vše, proto se budou státní databáze propojovat.

Korupce , nepotismus ( já na bráchu,  brácha na mně ), byrokracie a kecy o ničem. Nepřipomíná vám to něco ?

P.S. Podobnost ze současnou euroamerickou civilizací je čistě náhodná J.

Autor: Václav Dlouhý | úterý 15.5.2018 22:01 | karma článku: 27,83 | přečteno: 1056x
  • Další články autora

Václav Dlouhý

Spravedlnost made in Putin

Dnes byl v Moskvě odsouzen opoziční politik Alexej Navalný na 2 roky a 8 měsíců vězení nepodmíněně. Nezájem Ruska o světové mínění je samozřejmost, ale Kreml odsouzením demonstruje i nezájem o vlastní zákony.

2.2.2021 v 18:58 | Karma: 24,55 | Přečteno: 521x | Diskuse| Společnost

Václav Dlouhý

Šaškárna Navalného nebo Zemana ?

Naše hradní ztělesnění všeho moudra po delší době opět promluvilo a hodilo mezi spodních deset milionů zase pár intelektuálních perel. Mne osobně zaujaly jeho perly o Navalném.

1.2.2021 v 8:25 | Karma: 28,64 | Přečteno: 851x | Diskuse| Společnost

Václav Dlouhý

Kam ještě klesne Kreml ?

Několikrát jsem chtěl v poslední dny napsat blog na téma další kremelské zvrhlosti, ale než jsem se k tomu dostal, tak režim vyrukoval s další a další. Teď ale klesl opravdu na dno. Pro boj s opozicí zneužívá i děti.

21.1.2021 v 21:21 | Karma: 21,64 | Přečteno: 585x | Diskuse| Společnost

Václav Dlouhý

Svérázy Putinovy diktatury

Dnešní odpoledne jsem spolu s dalším milionem diváků sledoval stream o návratu Alexeje Navalného do Moskvy. Návrat nuly, jak ho označují místních kremlotrolové, byl docela dramatický a odhalil ubohost současného Putinova režimu.

17.1.2021 v 21:09 | Karma: 28,93 | Přečteno: 719x | Diskuse| Společnost

Václav Dlouhý

Návrat ztraceného Navalného.

Tento týden ruský politik oznámil, že ukončuje svoji rekonvalescenci v Německu a v neděli 17.1. se vrací do Moskvy. Leteckou linkou Berlín-Moskva ruské společností s výmluvným názvem Poběda ( Vítězství).

14.1.2021 v 17:26 | Karma: 19,21 | Přečteno: 760x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rozepře o důchodové reformě i ústavní žaloby. Promluví stínová vláda hnutí ANO

25. dubna 2024  10:15

V atriu Poslanecké sněmovny proběhne tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci zřejmě...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  10:15

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  10:13

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

SOCDEM žene Paroubkovu suverenitu k soudu. Žádá její vyřazení z voleb

25. dubna 2024  10:13

Sociální demokracie (SOCDEM) tvrdí, že koalice ČSSD, kterou ministerstvo vnitra zaregistrovalo pro...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 135
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1015x
Věčný hledač čehokoliv. P.S. kašlu na interpunkci :-)

Seznam rubrik