Větší než malé množství extremismu.

15. 07. 2015 8:14:29
„ Jestli se budou důsledně aplikovat zákony o extremismu, půjdeme sedět všichni“ ( A.I. Verchovskij, ředitel centra SOVA ). Jak vypadá ruský boj s extremismem v praxi.

Zákony na stíhání extremismu Rusko přijalo v roce 2002 a jejich působnost rozšířilo v roce 2006. Konkrétně se jedná o paragraf 282 Trestního kodexu RF ( veřejné projevy nenávisti , nepřátelství a urážky důstojnosti člověka nebo skupiny osob z důvodu rasy, národnosti, jazyka,původu, vztahu k víře, příslušenství k sociální skupině ) a paragraf 280 ( veřejné výzvy k extremismu ) , plus další dodatky o projevech separatismu, schvalování nacismu, urážky víry .

Je nutné přiznat, že tyto zákony v Rusku rozhodně mají smysl. Vzhledem k zhruba 20 milionové muslimské komunitě a významné skupině ruských nacionalistů, je různých projevů extremismu v ruské společnosti víc než dost.

Zajímavé ale je, že v poslední době, aspoň podle počtu odsouzených extremistů, jejich množství v Rusku roste, zejména těch, kteří projevili extremismus nenásilnou formou. V roce 2014 bylo odsouzeno za násilný extremismus 59 osob, za extremismus formou propagandy 169 , za první tři měsíce letošního roku pak 9 za násilný a 46 za propagandistický extremismus. Statistika neeviduje případy administrativních trestů (pokuty, zákazy), kterých je mnohonásobně víc.

Při pohledu na jednotlivé případy ale vzniká otázka „ čo také si sůdruhovia pod pojmom extremismus predstavujů? „ Kromě skutečně extremistických projevů jsou perzekuováni prakticky všechny menšinové islámské sdružení. Teologickou nestrannost úřady projevují tím, že současně stíhají za extremismus také Svědky Jehovovy, různé pravoslavné sekty a v neposlední řadě aktivní ateistická sdružení. Velký prostor k seberealizaci dává úřadům nejasná definice, pojmu sociální skupina.

Například RPR Parnas ( strana zastřeleného politika Borise Němcova) musela stáhnout předvolební letáky. Bylo v nich obvinění místních úředníků v korupci. Parnas tím urazil místní byrokraty jako sociální skupinu. 35letá žena z Taganrogu vpodvečer svátku milice rozvěsila po městě cca 50 letáků s lakonickým textem „fízlové jsou zmr***i“ a tím se dopustila urážky sociální skupiny policistů. Krymský tatar, bloger Rafis Kašapov byl odsouzen za články kde označil Putina za imperialistu, který okupuje Krym. Samotná kritika Putina je v „demokratickém“ Rusku možná, ale obvinění v imperiálních choutkách je věc druhá. Podle soudu to byl projev extremismu, v podobě lživého obvinění vládního představitele a tím i urážka ruského národa jako sociální skupiny .

Těžkou hlavu dělá aktivita úřadů pracovníkům ruských knihoven. Ze zákona musí archivovat veškeré tiskoviny, ale současně půjčováním zakázaných publikací riskují obvinění v propagaci extremismu. Vzhledem k agilnosti soudů pak musí pravidelně sledovat seznamy zakázaných extremistických materiálů vydávaných Ministerstvem spravedlnosti. Aktuální seznam obsahuje 2866 položek. Kromě publikací, písní, blogů, stránek sociálních sítí, jsou v seznamu dokonce příspěvky z internetových diskuzí. Pro zájemce například na tomto odkazu http://fedspisok.info/

Problematikou extremismu a pseudoextremismu v Rusku se zabývá centrum SOVA . Jen za červenec eviduje přes 20 kauz, jako například rozsudek nad učitelem Alexandrem Byvševem, 300 hodin veřejných prací a dvouletý zákaz práce ve školství za extremistickou báseň „Ukrajinským patriotům„ zveřejněnou na sociální síti. Autor v ní vyzýval ukrajince k ozbrojenému odporu proti ruské okupaci Krymu.

Seznam kauz na webu SOVA http://www.sova-center.ru/misuse/news/?n=1 ( RJ), anglická verze webu http://www.sova-center.ru/en/misuse/news-releases/

Na stránkách Sovy mně docela zaujala pozvánka na aktuální přednášku k tématu extremismu v Rusku. Přednáška má název : „ Lajky, sdílení a tweety . Co znamenají antiextremistické zákony a jak je neporušovat „

Napadá mě jedna věc. Pokud by přišli u nás k moci Zemanovy přátelé Ruska, bagatelizující kauzy typu Pussy Riot, a shlédli by se v ruském vzoru boje s extremismem. Kolik blogerů by zůstalo na idnesu ? A o čem by psali?

Autor: Václav Dlouhý | středa 15.7.2015 8:14 | karma článku: 13.44 | přečteno: 495x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.38 | Přečteno: 542 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 28.51 | Přečteno: 1880 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.48 | Přečteno: 278 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.26 | Přečteno: 207 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.02 | Přečteno: 269 | Diskuse
Počet článků 135 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1010

Věčný hledač čehokoliv. P.S. kašlu na interpunkci :-)

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...